Author Archives: editor

วิธีเพิ่มความกระปรี้กระเปร่าและความมีชีวิตชีวาในผู้ชายด้วยอายุรเวท?

ต้องมีคำถามมากมายในใจของผู้คนว่าความกระปรี้กระเปร่าและความมีชีวิตชีวาหมายถึงอะไรและมียาอายุรเวทหรืออาหารเสริมเพื่อเพิ่มความแข็งแกร่งและความแข็งแกร่งหรือไม่

ความกระฉับกระเฉงถูกอธิบายว่าเป็นสถานะปัจจุบันของคุณที่มีความแข็งแกร่งทางร่างกายและจิตใจ หากบุคคลใดเกี่ยวข้องกับการเลือกวิถีชีวิตที่ไม่ดี เช่น นิสัยการกินที่ไม่ดี การดื่มสุรา ฯลฯ ความกระฉับกระเฉงของเขาจะลดลงในที่สุด คุณจะต้องเผชิญกับความแข็งแรงของกล้ามเนื้อและการทำงานของระบบร่างกายที่ลดลง

ความมีชีวิตชีวาหมายถึงความรู้สึกมีชีวิตชีวาทั้งทางร่างกายและจิตใจ I t มาจากคำว่า “Vita” ซึ่งหมายถึง vita หรือชีวิต เรียกได้ว่าเป็นพลังชีวิตพื้นฐานหรือพลังงานที่ช่วยให้สุขภาพแข็งแรง

วิธีเพิ่มความกระปรี้กระเปร่าและความมีชีวิตชีวาในผู้ชายด้วยอายุรเวท?

อายุรเวทเป็นศาสตร์เก่าแก่ที่มีพื้นฐานอยู่บนหลักการของการทรงตัวของสาม doshas ของร่างกาย ในการรักษาปัญหาที่เกี่ยวข้องกับพลังงานและความแข็งแกร่งในผู้ชาย มีการบำบัดด้วยสมุนไพรที่มุ่งสร้างสมดุลของ doshas ในร่างกาย สมุนไพรทำหน้าที่เกี่ยวกับความเป็นอยู่ที่ดีของทั้งร่างกายและจิตใจของบุคคล

อาหาร

การรับประทานอาหารตามประกฤติหนึ่งข้อและการบริโภคอาหารที่มีคุณค่าทางโภชนาการเป็นกุญแจสำคัญในการเสริมสร้างความกระปรี้กระเปร่าและความมีชีวิตชีวาในตัวบุคคล

ยาอายุรเวทที่ดีที่สุดสำหรับความแข็งแรงและความมีชีวิตชีวาในผู้ชาย

Vigoroyal-Mเป็นสูตรอายุรเวทที่มีประสิทธิภาพของสมุนไพรหายากที่ทำขึ้นสำหรับผู้ชายโดยเฉพาะโดยคำนึงถึงความต้องการทางจิตวิทยาและสรีรวิทยาโดยรวม เป็นอายุรเวท Rasayana ที่มีศักยภาพที่ช่วยในการปรับปรุง Vigour, Vitality และลดความเครียด เป็นหนึ่งในยาอายุรเวทที่ดีที่สุดสำหรับความเหนื่อยล้าและความเหนื่อยล้า

การเลือกรูปแบบการใช้ชีวิตในปัจจุบันอาจส่งผลเสียต่อร่างกายของผู้ชาย นอกจากนี้ยังอาจมีปัญหาอื่นๆ เช่น การสูบบุหรี่ การดื่มสุรา และการใช้ชีวิตที่ไม่แน่นอนซึ่งเต็มไปด้วยความเครียด

Vigoroyal-M (Rasayana For Men) ช่วยให้ผู้ชายมีจิตใจและร่างกายที่แข็งแรงเพื่อเผชิญกับชีวิตที่ท้าทายของโลกปัจจุบัน

สูตรสมุนไพรที่มีประสิทธิภาพนี้ทำหน้าที่เป็นตัวกระตุ้นภูมิคุ้มกัน, ยาโป๊และฟื้นฟู สมุนไพรสำคัญบางชนิดที่ใช้ ได้แก่ Safed Musli, Kaunch, Shuddh Shilajit, Shatavari และ Ashwagandha

ปลอดภัย ไม่มีฮอร์โมน และไม่มีผลข้างเคียง ทำให้สามารถบริโภคได้นานและให้ผลลัพธ์ที่ยั่งยืน

ปริมาณ: คุณสามารถมี 2 เม็ดวันละสองครั้งด้วยน้ำหรือนมหรือตามคำแนะนำของแพทย์

สมุนไพรอายุรเวทไม่กี่ชนิดเพื่อเพิ่มความแข็งแรงและความมีชีวิตชีวา

ในภาษาสันสกฤต ‘Ashwagandha’ แปลว่า ‘กลิ่นของม้า’

ตามเนื้อผ้าว่ากันว่าถ้าใครกินยาสมุนไพรนี้ เขาจะได้รับพละกำลังและพละกำลังเหมือนม้า ช่วยในการเพิ่มพลังงานเพิ่มความแข็งแกร่งและความอดทน ในเพศชาย ช่วยเพิ่มระดับฮอร์โมนเทสโทสเตอโรน เพิ่มจำนวนอสุจิ เพิ่มการเคลื่อนไหวของอสุจิ ยังช่วยในการเสริมสร้างกล้ามเนื้อและข้อต่อและการจัดการความเครียด

เป็นสมุนไพรที่ดีสำหรับจิตใจและจะช่วยให้จิตใจสงบ Brahmi มีสารต้านอนุมูลอิสระที่ช่วยดีท็อกซ์ร่างกายและบำรุง ส่งผลให้ลดความเหนื่อยล้าเรื้อรังและความเกียจคร้าน พลังนี้ช่วยลดระดับคอร์ติซอล (ฮอร์โมนความเครียด) และส่งเสริมการนอนหลับที่ดี

ได้รับการพิสูจน์แล้วว่ามีประโยชน์ในการเพิ่มความอดทนทางเพศชาย ตามเนื้อผ้า มันถูกใช้เพื่อส่งเสริมความแข็งแรงและความแข็งแกร่งโดยรวม สามารถใช้ในรูปแบบผงกับแก้วน้ำเพื่อเพิ่มความแข็งแกร่งและระดับพลังงานของคุณ

มีประโยชน์ในการฟื้นฟูพลังงาน เพิ่มความอดทน และเสริมสร้างระบบภูมิคุ้มกัน

เพื่อสรุป

ด้วยรูปแบบและนิสัยการกินในปัจจุบันนี้ ไม่น่าแปลกใจเลยที่ผู้ชายจะรู้สึกเหนื่อยและเหนื่อยล้า คำตอบของปัญหานี้อยู่ในศาสตร์เก่าแก่ของอายุรเวท มีสมุนไพรอายุรเวทและยาอายุรเวทมากมายสำหรับความกระปรี้กระเปร่าและความมีชีวิตชีวาที่สามารถช่วยคุณได้อย่างเป็นธรรมชาติที่สุด

คำถามที่พบบ่อย

NS. Vigor และ Vitality คืออะไร?

NS. Vigor และ Vitality ถูกกล่าวถึงในปัจจุบัน เป็นการปรากฏตัวของ พลังงาน/ความแข็งแกร่ง ความกระตือรือร้น และการใช้ชีวิตด้วยพลังชีวิตที่เป็นบวก เมื่อบุคคลมีสุขภาพแข็งแรงและรู้สึกมีพลังจากภายในเพื่อรับมือกับความท้าทายในชีวิตประจำวัน อาจกล่าวได้ว่าเขาเต็มไปด้วยความกระฉับกระเฉงและมีชีวิตชีวา

NS. จะปรับปรุง Vigor และ Vitality ในผู้ชายได้อย่างไร?

NS. เราได้พูดถึงสมุนไพรและการเยียวยาบางอย่างที่สามารถช่วยปรับปรุงความกระปรี้กระเปร่าและความมีชีวิตชีวาในผู้ชาย คุณสามารถจำสิ่งเหล่านี้ได้

 1. การรับประทานอาหารที่เหมาะสมและมีคุณค่าทางโภชนาการ
 2. การจัดการความเครียด
 3. ปริมาณน้ำที่เพียงพอ
 4. นอนหลับสนิท (7-8 ชม.)
 5. ออกกำลังกายหรือออกกำลังกายเป็นประจำ
 6. หาเวลาทำงานอดิเรกและกิจกรรมอื่นๆ เพื่อเพิ่มความสุข
 7. ทานอาหารเสริมเพื่อสุขภาพจากธรรมชาติหรือการบำบัด
 8. การบำบัดเพื่อการผ่อนคลาย
 9. รับวิตามินดีเพียงพอ

ความคิดเห็นจะได้รับการอนุมัติก่อนที่จะแสดง

คู่มือฉบับสมบูรณ์สำหรับการรักษาโรคลำไส้แปรปรวนแบบอายุรเวท (I

“ฉันเป็นผู้หญิงอายุ 32 ปีและมีอาการลำไส้ไม่ปกติมาเป็นเวลา 2 ปีแล้ว โดยมีอาการท้องผูกและท้องร่วงแบบอื่นทุกครั้ง ร่วมกับปวดท้อง นอนไม่หลับ และเหนื่อยล้า”

– ปี M.

อาการลำไส้แปรปรวน เป็นสาเหตุที่พบบ่อยมากในการไปพบแพทย์ปฐมภูมิหรือผู้เชี่ยวชาญด้านระบบทางเดินอาหาร

IBS สามารถสร้างปัญหามากมายให้กับผู้คนในแต่ละวันและอาจส่งผลต่อคุณภาพชีวิตของพวกเขาอย่างมาก ให้เราดูว่าอายุรเวทพูดถึง IBS อย่างไรและผลกระทบของมันจะลดลงเพื่อบรรเทาทุกข์ในระยะยาวได้อย่างไร

จากการศึกษาพบว่าผู้หญิงมีโอกาสได้รับ IBS ถึงสองเท่าเมื่อเทียบกับผู้ชาย มีปัจจัยบางประการที่สามารถเพิ่มโอกาสในการมี IBS ได้

 • ในกรณีที่สมาชิกในครอบครัวมี IBS
 • เหตุการณ์ในชีวิตที่ตึงเครียดหรือยากลำบากเพราะสิ่งเหล่านี้สามารถกระตุ้นอาการ IBS ได้
 • การติดเชื้อทางเดินอาหารบ่อยหรือรุนแรง

อายุรเวทพูดถึง IBS (อาการลำไส้แปรปรวน) อย่างไร?

ภาวะของ IBS เรียกว่า “กราฮานี ” ในอายุรเวท

ตามศาสตร์โบราณของอายุรเวท Agni (หรือไฟย่อยอาหาร) มีหน้าที่ในการย่อยอาหารให้เป็นพลังงานและโภชนาการ เมื่อการย่อยอาหารเสร็จสมบูรณ์ อาหารจะผ่านไปยังขั้นตอนถัดไปของการย่อยอาหารจากอวัยวะย่อยอาหารต่างๆ หากบุคคลนั้นไม่สามารถย่อยอาหารได้ง่าย แสดงว่าการย่อยอาหารของเขา/เธออ่อนแอ หรือคุณอาจพูดได้ว่าธาตุไฟ “อักนี” อ่อนแอ

การย่อยที่อ่อนแอและไม่เหมาะสมนี้สามารถนำไปสู่การสะสมของสารพิษ (ama) และอาการสำคัญทั้งหมดของ IBS อาจเป็นผลมาจากสารพิษเหล่านี้

นั่นเป็นเหตุผลที่ขั้นตอนแรกในการรักษาโรคลำไส้แปรปรวนแบบอายุรเวทคือการรักษาและการลดลงของอาม่า วิธีนี้ร่างกายจะล้างพิษและนำโดชาเข้าสู่สมดุล

แบ่งออกได้เป็น 4 ประเภทใหญ่ๆ ตามนิสัยการขับถ่าย:

 • อาการท้องผูกเด่น Grahani/IBS (Vataja)
 • อาการท้องร่วงเด่น Grahani/IBS (Pittaja)
 • โรคบิดเด่น Grahani/IBS (Kaphaja)
 • เมื่อบุคคลพบอาการข้างต้นทั้งหมดรวมกัน (ตรีโดชาจา)
 • อาการสำคัญบางประการของ IBS คือคนที่มีอาการ IBS คือ:

  • ประสบกับพฤติกรรมลำไส้ไม่ปกติ เช่น ท้องเสียสลับกับท้องผูก การย่อยอาหารที่ไม่เหมาะสม และเศษอาหารที่ไม่ได้ย่อยผ่านการเคลื่อนไหว กระตุ้นการเคลื่อนไหวอย่างต่อเนื่องทันทีหลังอาหาร
  • ปวดท้องน้อย
  • การขยายหรือขยาย
  • ท้องอืดและคลื่นไส้
  • ความรู้สึกของการอพยพที่ไม่สมบูรณ์พร้อมการกระตุ้นการเคลื่อนไหว
  • อิจฉาริษยา อาการเจ็บหน้าอก และกลืนลำบาก
  • อาการ IBS อื่นๆ ที่สามารถพบได้ ได้แก่ อาการทางร่างกายและจิตใจ เช่น เหนื่อยล้า หงุดหงิด ปวดศีรษะ วิตกกังวล ซึมเศร้า และแม้กระทั่งความผิดปกติของระบบทางเดินปัสสาวะและอาการทางนรีเวช

  สาเหตุหลักของ IBS / GRAHANI คือ:

  • อาหารและโภชนาการที่ไม่ดี เช่น การบริโภคอาหารทอดในปริมาณมาก การกินมากเกินไป การบริโภคอาหารที่ไม่ดีต่อสุขภาพลำไส้ การบริโภคของเหลวมากเกินไป และอาหารเย็น
  • กินอาหารในเวลาที่ไม่เหมาะสมหรือข้ามมื้ออาหารเมื่อหิว
  • เงื่อนไขพื้นฐานบางประการ เช่น ความไม่สมดุลในระบบประสาท การเคลื่อนไหวของลำไส้ผิดปกติ และกิจกรรมทางประสาทสัมผัส เป็นต้น
  • การสะสมของสารพิษในเนื้อเยื่อที่เกี่ยวข้องกับกระบวนการไหลเวียน
  • ความเครียดทางร่างกายและจิตใจ
  • ลดภูมิคุ้มกันและความแข็งแรงภายในร่างกาย
  • จังหวะทางชีวภาพตามธรรมชาติที่ไม่สม่ำเสมอและกระจัดกระจาย

  ขั้นตอนสำหรับการจัดการอายุรเวทของ IBS

  อายุรเวทเป็นวิธีการรักษาแบบองค์รวมและเป็นทางเลือกสำหรับ IBS และช่วยบรรเทาอาการไม่พึงประสงค์ด้วยวิธีที่เป็นธรรมชาติที่สุด การบำบัดบางอย่างสามารถช่วยได้ดังนี้

  กระบวนการนี้เกี่ยวข้องกับการควบคุมไฟย่อยอาหาร วิธีนี้จะรักษาโดยการลด ama (สารพิษที่ไม่ได้แยกแยะ) จากทางเดินอาหาร Ama สามารถลดลงได้ด้วยความช่วยเหลือของสมุนไพรย่อยอาหารและส่วนผสมอายุรเวทที่มีศักยภาพอื่น ๆ

  นี่คือกระบวนการที่เกี่ยวข้องกับการแก้ไขและทำให้สมดุล Vata dosha

  ในหลายกรณีจะเห็นได้ว่าภาวะของ IBS ลุกเป็นไฟเมื่อผู้คนประสบกับเหตุการณ์ที่ตึงเครียดหรือกำลังประสบปัญหาทางจิตในชีวิต การรักษานี้เกี่ยวข้องกับการผ่อนคลายและการรักษาปัญหาพื้นฐานเหล่านี้

  Shodhan เป็นกระบวนการของการล้างพิษหรือการทำให้บริสุทธิ์ มันเกี่ยวข้องกับการเปลี่ยนยาพิษให้เป็นองค์ประกอบที่เป็นประโยชน์ ไม่มีพิษ/ไม่เป็นพิษ

  ชามานาฟื้นฟูร่างกายด้วยการรักษาความไม่สมดุลและขจัดสิ่งสกปรกที่หลงเหลืออยู่หลังจากการล้างพิษ เป็นการรักษาแบบอายุรเวท การบำบัดนี้มีจุดมุ่งหมายเพื่อฟื้นฟูและฟื้นฟูสมดุลของร่างกายหลังจากกระบวนการล้างพิษเกิดขึ้น

  สิ่งนี้เกี่ยวข้องกับการใช้สูตรอายุรเวทที่ทำจากสมุนไพรและส่วนผสมจากธรรมชาติ

  กระบวนการนี้เกี่ยวข้องกับกระบวนการในการรักษาวิถีชีวิตที่มีสุขภาพดีด้วยการจำกัดอาหาร โยคะ และการทำสมาธิ

  Panchakarma เป็นดีท็อกซ์อายุรเวทและการบำบัดนี้รวมถึง enemas ที่สามารถช่วยทำความสะอาดลำไส้ใหญ่และให้สารอาหารแก่ลำไส้ใหญ่

  การบำบัดด้วย Panchakarma สำหรับ IBS อาจรวมถึง

  • Abhyanga (นวดบำบัดด้วยน้ำมันอายุรเวท)
  • ชิโรธาระ (น้ำมันอุ่นที่หน้าผาก)
  • Chakra basti (การรักษาน้ำมันอุ่น ๆ รอบ ๆ กองทัพเรือและจุดมาร์มาที่เกี่ยวข้อง) เพื่อผ่อนคลายระบบย่อยอาหาร

  เคล็ดลับอายุรเวทที่สามารถช่วยคุณใน IBS

  • ลดการบริโภคอาหารทอด อาหารแปรรูป เนื้อสัตว์ น้ำมัน อาหารที่ทำจากนม และอาหารที่มีไขมันอื่นๆ รายการอาหารเหล่านี้อาจทำให้ลำไส้ของคุณหดตัวอย่างกะทันหัน ทำให้เกิดอาการ IBS เช่น ท้องร่วงและปวดท้อง
  • หลีกเลี่ยงอาหารรสเผ็ดซึ่งจะทำให้ลำไส้ของคุณหดเกร็งและทำให้เกิดอาการท้องร่วง
  • การใช้เส้นใยที่ละลายน้ำได้มากขึ้นสามารถช่วยป้องกันอาการท้องร่วงได้ มีจำหน่ายในแหล่งต่างๆ เช่น ถั่ว ข้าวโอ๊ต และผลไม้บางชนิด เช่น แอปเปิล สตรอเบอร์รี่ และองุ่น
  • ดื่มน้ำให้เพียงพอเพราะการบริโภคน้ำน้อยลงสามารถขัดขวางการไหลของอาหารในทางเดินที่ราบรื่น หลีกเลี่ยงการดื่มน้ำในขณะที่คุณรับประทานอาหาร การดื่มน้ำ 1 ชั่วโมงก่อนและหลังอาหารจะช่วยได้มาก
  • กินโยเกิร์ตหรืออาหารโปรไบโอติกทุกชนิด
  • กินข้าวแก่ โจวาร์ นมพร่องมันเนย บัตเตอร์มิลค์
  • การบริโภคผัก เช่น น้ำเต้า ใบผักชี ถั่วเลนทิล ซุปกรัม
  • ผลไม้ เช่น แอปเปิล ทับทิม ลูกจันทน์เทศ
  • สมุนไพรบางชนิด เช่น พริกไทยดำ ขิงแห้ง กระเทียม ยี่หร่า ขมิ้น ผักชี อบเชย กานพลู ใบกระวาน และ Fenugreek สามารถช่วยใน IBS เนื่องจากคุณสมบัติในการรักษา สมุนไพรที่เรียกว่า Kutaj สามารถใช้ในรูปแบบต่างๆ เช่น kutajavleha, kutajarishta, kutajghan vati เป็นต้น Bilva เป็นสมุนไพรที่ทรงพลังอีกชนิดหนึ่งที่สามารถใช้ในกรณีที่มีอาการ IBS หลวม และสามารถใช้เป็น bilvavleha, Bilajil และ bel juice ได้
  • อย่าลืมส่วนสำคัญของการนอนหลับที่ดีในระบบย่อยอาหารและสุขภาพโดยรวมของคุณ
  • ควรทานบัตเตอร์มิลค์ ข้าวต้ม และ arishta เป็นเครื่องดื่มหลังอาหาร

  การปรับเปลี่ยนไลฟ์สไตล์ที่สำคัญบางประการที่แนะนำใน IBS

  • เพิ่มการบริโภคใยอาหาร
  • ทานอาหารโปรไบโอติก เช่น นมเปรี้ยว กิมจิ ฯลฯ
  • ประเด็นสำคัญคือการระบุและขจัดการแพ้อาหาร เนื่องจากสิ่งเหล่านี้อาจแตกต่างกันไปในแต่ละบุคคล
  • จัดการระดับความเครียดทั้งทางร่างกายและจิตใจ
  • มุ่งเน้นการรักษาวิถีชีวิตที่มีสุขภาพดี
  • เรียนรู้ที่จะกินอาหารที่เหมาะสมและเตรียมอาหารให้เหมาะสมซึ่งจะให้ประโยชน์ต่อสุขภาพสูงสุดแก่คุณ ในอายุรเวทแนะนำให้กินตามพระกฤษณะของแต่ละคน นี่หมายความว่าคุณสามารถปฏิบัติตามอาหารที่เหมาะกับประเภทร่างกายของคุณและตามของคุณ นำขิงที่ทำความสะอาด คทาลูกจันทน์เทศแห้ง และเมล็ดยี่หร่ามาผสมกันโดยการบด คุณสามารถเพิ่มการบูรที่กินได้ในปริมาณเล็กน้อยเช่นกัน
  • ขิงบรรเทาอาการ IBS ส่วนใหญ่ คุณสามารถใช้ในชายามเช้าและเครื่องดื่มอื่นๆ
  • น้ำมันสะระแหน่มีประสิทธิภาพมากเพราะช่วยผ่อนคลายกล้ามเนื้อของลำไส้เพื่อเพิ่มการเคลื่อนไหว (ทางเดินของอาหารผ่านลำไส้)
  • ว่านหางจระเข้มีประโยชน์ในการรักษาอาการท้องร่วงและท้องผูก คุณสมบัติต้านการอักเสบของว่านหางจระเข้ช่วยลดการอักเสบในลำไส้และสามารถบรรเทาอาการต่างๆ ของ IBS ได้

  สูตรอายุรเวทที่มีประสิทธิภาพใน IBS

  หมายเหตุ: ขอแนะนำให้ปรึกษาผู้เชี่ยวชาญอายุรเวทหรือ Vaidya เพื่อวิเคราะห์อาการเป็นรายบุคคล

  สำหรับควบคุมไฟย่อยอาหาร (ดีปณา-พัชนา):

  • คุณสามารถใช้ Ashta churna
  • ทิปกยดี ชุร์นา
  • หิงุวัจดี ชุร์นา

  สำหรับอาหารไม่ย่อย ท้องร่วง ปวดท้องและตะคริว (อาปาจิ โชลา และอติสรา):

  • เอามาการบำบัดดูแลทางเดินอาหาร (ผสมผสานระหว่าง อมลันต์ ไดโซแมป และตรีผลา)
  • มุสตาคารัญชฎี กาชายา
  • วิลวดีคุลิกา
  • Dadimaastak churna
  • กาฬสินธุ์จบแล้ว

  สำหรับอาการท้องผูก (Vibandh) คุณสามารถใช้:

  • ไกดารยดี กาชายา
  • ตรีผลา
  • ปทุปนจกะดี กุลลิกา
  • บุคตัญจารี คุลิกา

  สำหรับความเป็นกรดและอาการเสียดท้อง (อัมลอดการาและดาฮา) คุณสามารถใช้

  • มหาติกทักคาชยา
  • Amlant
  • ตรัญญาดี กาชายา
  • กัลยาณกากษยา
  • กัลยานากะกฤต
  • เกี่ยวกับ สรัสวตาร

  สำหรับ IBS-C (อาการท้องผูก)

  • ยาระบายสมุนไพร:ที่มีสารแอนทราควิโนน เช่น มะขามแขก คาสคาร่า รูบาร์บ และแฟรงกูลา อาจกระตุ้นการเคลื่อนไหวของลำไส้
  • เอล์มลื่น: สามารถใช้ในรูปแบบผงและช่วยบรรเทาอาการเสียดท้องและไม่สบายท้องเล็กน้อย นอกจากนี้ สมุนไพรอาจบรรเทาอาการท้องผูกในผู้ที่มี IBS-C
  • ตรีผลา:ดีท็อกซ์ตามธรรมชาติช่วยลดอาการท้องผูก ปวดท้อง และท้องอืด

  สำหรับ IBS-D (อาการท้องร่วงที่โดดเด่น)

  • ดอกคาโมไมล์:สามารถนำมาในชาหรือเป็นของเหลวหรือแคปซูล สามารถลดอาการกระตุกและบรรเทาอาการลำไส้ได้
  • ชาใบเบอร์รี่: เหล่านี้ทำจากบลูเบอร์รี่, แบล็กเบอร์รี่หรือราสเบอร์รี่ เต็มไปด้วยแทนนินซึ่งช่วยลดการอักเสบ ชาเหล่านี้อาจลดอาการท้องร่วงได้เช่นกัน

  ท่าโยคะที่สำคัญเพื่อบรรเทาอาการ IBS

  นี่คือท่าบางท่าที่คุณสามารถลองทำได้ทุกวัน และสิ่งเหล่านี้สามารถช่วยให้คุณผ่อนคลายในระยะยาวได้

  • ธนุราสนะ (ท่าธนู)
  • ภาวนา-มุกตะสนะ (ท่าคลายลม)
  • Marjariasana (ท่าแมว)
  • Adho-Mukha shavanasana (ท่าสุนัขคว่ำหน้า)
  • Ardha-matsyendra-asana (นั่งบิดครึ่งกระดูกสันหลัง)
  • Bhujangasana (ท่างูเห่า)

  เพื่อสรุป

  IBS ส่งผลกระทบต่อผู้คนมากกว่าที่เราจะจินตนาการได้ สาเหตุที่สำคัญที่สุดคือภาวะการใช้ชีวิตและความเครียดที่ไม่ดีต่อสุขภาพ เราได้พูดถึงเคล็ดลับต่างๆ สมุนไพรอายุรเวท สูตรและการบำบัดที่สามารถช่วยคุณได้อย่างมาก สิ่งเหล่านี้เป็นธรรมชาติและไม่สร้างผลข้างเคียงของตัวเอง เราขอแนะนำเป็นอย่างยิ่งให้ปรึกษาผู้เชี่ยวชาญ Vaidya ก่อนเริ่มการรักษา IBS ของคุณ

  ความคิดเห็นจะได้รับการอนุมัติก่อนที่จะแสดง

  How to boost immunity and fight against Covid-19 with Ayurveda?

  The COVID-19 pandemic is a world challenge as the cases are increasing every day. The disease has overwhelmed healthcare system across the world. This scenario calls for fresh approaches for public health and disease management. Traditional Indian medicine has a lot to offer in the management of COVID-19 and prophylaxis and protection of vulnerable organs involved in viral entry. The approach of Ayurveda on strengthening host defense through boosting the immunity may be useful as effective, safer, accessible and affordable prophylaxis of COVID-19.

  Introduction

  COVID-19 (corona virus disease 2019) is an infectious disease caused by severe acute respiratory syndrome corona virus 2 (SARS-CoV-2), previously known as the 2019 novel corona virus (2019-nCoV), a strain of corona virus. Most people infected with the COVID-19 virus will experience mild to moderate respiratory illness and recover without requiring special treatment.  Older people and those with underlying medical problems like cardiovascular disease, diabetes, chronic respiratory disease, and cancer are more likely to develop serious illness.

  Enhancing the body’s natural defense system (immunity) plays an important role in maintaining optimum health. We all know that prevention is better than cure. It will be good to take preventive measures which boost the immunity in these times through Ayurveda. Ayurveda interventions become even more relevant by the fact that there is an elaborate description of causation and management of epidemics (Janapadodhwamsa). Corona virus encroaches the immune system. Boosting the immune system will cause repulsion of virus. It primarily affects respiratory system.

  Ayurveda offers the solution to improve the strength of respiratory system. Most of the damage in COVID- 19 disease is caused by the derangement of immune system. Millions of cells affected by virus tend to burst, ultimately causing extensive damage to the lung tissue,acute liver injury,acute cardiac  injury,several organ failure, This leads to shortness of breath, dry cough, and other complications and may lead to mortality in some cases.

  Clinical presentation

  COVID-19 typically presents with systemic and/or respiratory manifestations. The disease progression is gradual, and requires about 9-10 days to progress from symptoms of Upper Respiratory Tract Infection (URTI) to Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). Few Common symptoms are fever (85-90%), cough (65-70%), fatigue (35-40%), sputum production (30-35%), shortness of breath (15-20%) and some less common symptoms are myalgia / arthralgia (10-15%), headaches (10-36%) , sore throat (10-15%), chills (10-12%) and pleuritic pain.

  Fever associated with covid-19 is known to be Kaphapradhan (Kapha dominant).Vitiated Kapha along with Ama (toxins) blocks various Naadi’s (channels) in the body which then vitiate Vata and Pitta too.This results in the spread of agni (fire) throughout the body, pushing heat towards the skin and raise body temperature. Respiratory illness accompanied by dehydration, shortness of breath and blockage is because of more vitiated vata and the obstruction of kapha blocks the pranvahasrotas (respiratory passage) which leads to swaskricchta and vitiated kapha accumulates in the lungs which leads to other associated symptoms. Ayurvedic treatment aims at reduction of kaphadoshas and removal of Ama from the body to promote healing and alleviate symptoms.

  Risk factors for severe illness or poor outcome

  General

  Old age, People in a long-term care facility ,Male gender, Children

  Co-morbidities

  Cardiovascular disease, sch as Diabetes Mellitus, Hypertension, Chronic respiratory diseases eg COPD, Cancer, Immunosuppression etc

  Ayurveda’s approach against Covid-19

  Ayurveda brings back the energies (doshas) to balance. The therapy includes yoga practice, proper diet regimen, and detoxification procedures. Ayurveda does not see viruses and bacteria as a primary cause of disease. In this case every person would be equally susceptible to the illnesses with which they are exposed. A strong immune system is prerequisite for protection against diseases. Through strengthening the digestive system and clearing the body of toxins optimum immunity may be achieved. Ayurveda offers many remedies which may help in creating environment within the human body against corona viruses.

  Promoting Ojas (Vyadhikshamatva)

  In present era Immunology is one of the fastest growing disciplines in Medicine and Biology. Its significance has grown more because of the growing requirement of immune strength and resistance against different diseases.Vyadhikshamatwa means the factor which limits the pathogenesis and opposes the strength of disease. Ayurveda describes the bio-factor ojas which is the quintessence of all the seven dhātus of the body and is responsible for the immune strength of an individual classically known as Ojabala and Vyādhikshamatva which refers to natural and acquired immunity. Immunity is a biological term that describes a state of having sufficient biological defenses to avoid infection, disease or other unwanted biological invasion.

  In view of the immune status of an individual being an important factor for conservation of health and prevention of disease. Ayurveda deliberates extensively on positive health measures such as life-style management, healthy dietetics and rejuvenation therapy with the help of a range of micro-medicinal nutrients called Rasāyana. A rasāyana remedy promotes nutritional status of an individual through qualitative changes in bodily cells and tissue leading in turn to improved bodily function, promotion of health and prevention of disease as well as longevity. These rasāyanas are considered the therapeutic means of obtaining the best quality of dhātus through micro-nutrition dynamics.

  All such situations promote nutritional status of an individual with improved quality of cells and tissues in the body, longevity, immunity and superior health both physical and mental. In this entire process ojas is the basic matrix and all rasāyanas are supposed to be oja-vardhaka remedies.

  Rasāyana remedies of Ayurveda especially for their immuno-enhancing, neuro-nutrient, anti-aging and anti-stress effect showing encouraging results now a days. Ayurvedic immunology is not merely limited to antigen antibody phenomenon in infective diseases and immune-degeneration rather it is involved in maintenance of positive health in general including homoeostasis, resistance against disease, longevity and stress tolerance with an inherent bond with the nutritional status of an individual.

  Lifestyle tips for boosting Immunity

  This is a period to go within so follow the dinacharya (daily routine). Wake up early in the morning, brush your teeth, scrape your tongue, rinse your mouth and drink hot or warm water, then do Pranayama ,it may strengthen the immune system including the Pranavaha srotas (respiratory system). Rasavaha srotas (lymphatic system) will be cleansed, and in that way it can boost the energy. This will maintain the balance of ojas (immunity, strength), tejas (digestion both subtle and gross), and prāna (vital life force). With pranayama we can clean pranavaha srotas and it will give boosting of energy so that it can keep away the virus from the human body.

  Have ginger, cinnamon and cardamom tea, regular chai made with tulsi (holy basil, one or two leaves), or even mint, cinnamon and cardamom tea. These herbal teas boost energy. A warm bath each day is very necessary to warm the body, open the pores, and regulate your body’s internal thermostat. Don’t forget to do your daily ayurvedic massage (abhyanga) before your bath. Daily massage is very important for opening the channels, stimulating the digestion, removing toxins from the body, and pacifying the doshas. It is especially soothing to Vata dosha, which is seated in the skin.

  All of these factors make massage a vital therapy in strengthening immunity and preventing respiratory problems.Adequate sleep is especially important, as it counteracts the lively, moving Vata. It is also essential for anyone in any season who wants to enhance immunity and resist disease. Exercise is another important aspect of the ayurvedic routine, because it helps enhance agni and burns away toxins. It’s important to choose the right exercise for your body type and for the season, though. Daily walks and yoga postures are good for balancing all the doshas. Exercise helps to boost agni and immunity when toxins are flooding in the body.

   As long as we keep our Agni (digestive fire) strong, then illness will not happen. So, Ayurveda has a great way of prevention. This is how we may prevent being affected by corona virus in unexposed asymptomatic group. Keep the agni strong and, to do that, follow the Dinacharya. It is the first important thing that Ayurveda recommends.

  Diet for boosting natural Immunity

  The important thing is to eat light, warm foods, cooked with the immune-enhancing spices like Turmeric, Cumin, Coriander, Cardamom etc. Eat all six tastes, but prefer eating substances having balance of sweet, sour, and salty tastes, as these pacify Vata. Vata-pacifying foods include nourishing grains such as rice and couscous; sweet, juicy fruits such as cooked squashes, zucchini, and asparagus; and light, easily-digestible proteins such as panir (a freshly-made cheese), lassi (a yogurt drink that aids digestion) and vegetable proteins such as mung dal.

  Herbs for Immunity

  As per Ayurveda herbs which provide immunity can be taken as in daily diet:

  Ashwagandha, Mulethi, Amla, Neem, Tulsi, Turmeric, Ginger, Garlic, Onion, Dryfruits,  ect. There are phytochemicals in ashwagandha, giloy and tulsi have the potential to fight against any virus. Explore including in your diet, Ayurvedic rejuvenative herbs taken as teas or tonics such as: ashwaghanda, turmeric, triphalaamla (Indian Gooseberry), tulsi (holy basil), Amrit Kalash (an Ayurvedic formulation of rejuvenating herbs plus honey and ghee).

  General Herbal and Nutrient support for Infections and Immunity

  Guduchi the best for immunity, fevers and infections

  Chiraita boosts immunity quickly. Contains antiviral properties

  Yashtimadhu possess antiviral properties and supports respiratory health

  Medicinal Mushrooms possess antiviral and immune boosting properties

  Ashwagandha boosts immunity, anti-stress herb, Vitamin C: strengthens immunity

  Tulsi is a potent antioxidant and wonderful for respiratory health

  Amla has highest natural source of Vitamin C and helps balance pitta dosha

  Amrit Kalash is an ayurvedic remedy for building immunity and ojas.

  Remedies for mild Coronavirus Symptoms 

  Lemon Tea kills the sore throat removes the infection from the passageway

  Ginger Tea eases your headaches caused by the respiratory infections

  Lemon Honey Tea soothes your airway passage and softens your rough coughs

  Mint Tea stops the runny nose and helps in easy breathing.

  To curb the infection of the corona virus, detoxification is important. This virus attack is contagious and if one don’t want to be a victim of Wuhan pneumonia, it is best to remove toxins from your body.

  Detoxify to prevent Infection

  Dissolve 1-2 tsf of honey in 1 cup of herbal tea (Herbs like madhuyashti, basil, peppermint, vasa), Prepare salads using detoxifying foods such as beetroot, radishes, cabbage, and broccoli. Boil and mix them gently for cooked meal. In the Indian herbs (Tulsi, Haldi, Giloy, Black pepper, Ginger, Clove, Cardamom, lemon, and Ashwagandha) which are widely used in the preparation of Ayurvedic medicines in the form of Kadha to control various respiratory disorders such as cough, cold and flu.In a study, has identified an array of phytochemicals present in these herbs which have significant docking scores and potential to inhibit different stages of SARS-CoV-2 infection as well as other

  Corona virus target proteins. Molecular docking also indicated that, the phytochemicals present in these herbs possess significant anti-inflammatory property. The study provides scientific justification in terms of binding of active ingredients present in different plants used in Kadha preparation with viral proteins and target proteins for prevention and treatment of the COVID-19. This preparation can boost individual’s immunity and inhibit the viral severity by interfering at different stages of virus multiplication in the infected person.

  Ayurvedic management of Coronavirus 

  • Life starts with breath and ends with Breathlessness. Life can be maintained by proper functioning of Pranavaha srotas which is in connection (moolsthana) with Hrudya (Heart) and Dashadhaminis. This can be managed on the lines of pratishaya, kasa, shwas & jwara. If symptoms of gastrointestinal track like loss of appetite, indigestion etc is found along with it than it should also be treated along with it. 
  • Oja (Immunity) of the patient should be increase with the help of Rasayanas are the drugs which help in delaying aging process, increases longevity, and Intelligence and provide disease resistant power to the individual. Best Rasayana to prevent corona virus can be Giloy, Tulsi, Agastya rasayan, Pippali rasayana.
  • Ayurveda medicines described here have safety and potential efficacy, broad-spectrum applicability, ease of availability, long-term experiential knowledge on clinical use, ease of administration, and as far as possible, and affordability.
  • Some common preparations available in Ayurveda may be tried which may help in prevention such as Tribhuvankirti ras, Sanjeevani vati, Laxmi Vilas ras, Mahalakshmi Vilas ras, Chitrak Haritaki, Eladivati, Talisadi churna, Sitopaladi churna, Kantakari ghrita, Vasa ghrita, Shwaskaschintamani ras , hinguleshvar rasa, samshamani vati, sudarshan Ghana vati, shadanga paniya, dashmula kwatha, amritarishta, godanti bhasma, tankan bhasma, etc. which are well known and have classical references to be used in different stages of jwara or flu like conditions.
  • The key criteria for choosing rasa aushadhi is the urgency of initiation of therapeutic actions. Rasaaushadi are shown to have better bioavailability and absorption through sublingual and oral route accounting to the nano size of their particles.
  • Single herbs which can be used effectively in these types of cases can be Kantakari, Pushkarmool, Harikti, Pippali, Tulsi, Sati, Brihati, Amalaki, Elaichi.
  • Dhoopan karma an Ayurvedic treatment can be used to prevent the viral attack.Dhupana Karma is the use of medicated fumes (by burning of dried plant & animal parts). We can consider it as a yagya or Havan at the place where we are living.It includes fumigation for creating aseptic environment for the healthy beings so that no infectious disease can develop, especially wards fumigation and mass areas. Acharya Kashyap has explained Arishta dhoop which destroys all diseases. We may use Cow dung (Gobar) for burning the fire and add cow ghee along with nimbpatra, neem fruit, neem bark, Guggal, Sarso (mustard), Devdaru, Jatamansi to make smoke. Circulate this smoke to prevent the virus entry.

  Conclusion

  Today it is Corona virus, tomorrow another one. It is not possible to stop the outbreaks of any undetermined viral attacks. It is best to build the firewall, strengthen the system and crush all the malicious viruses. Ayurveda may have enough potential and possibilities to be employed both for prevention and treatment of COVID-19. This will provide an important opportunity for learning and generating credible evidence. Implementation of proposed action is likely to provide evidence-based insights strengthening the scope of Ayurveda beyond preventive health care and care for non-communicable diseases. Prevention is better than cure. So boost the immunity to prevent the virus entry inside the body and win the fight against them.

  So be with Ayurveda, Stay Healthy, Stay Happy. Have a healthy life style, Don’t Panic.

  Adopt Ayurveda, Choose your Doctor wisely. Change your life and mind and see the difference. Vision is to help people achieve their Goal of healthy body, mind and soul. So experience the joy of being healthy with me. I am here to hear and help you in your healing, health and happiness.

   

  How to get rid of Constipation with Ayurveda?

  Nobody can deny the relationship between gut health and overall health. Due to hectic and sedentary lifestyles, many of us face digestive issues. One such issue is Constipation that we all have faced every now and then.

  As you must be aware, Constipation is the inability to pass bowel movements regularly.

  According to a recent study, nearly 23% of all Indians have faced this problem of constipation. The main reason being the drastic changes in lifestyle with indulgence in junk food and low physical activity. Also, many people complain about constipation more during winters.

  People generally use over-the-counter laxatives and chemical drugs that can lead to metabolism disturbances in the body not to forget the negative effects they have on the digestive system with numerous side effects. 

  Constant episodes of constipation can result in chronic constipation that can deteriorate the overall performance of the digestive system which indirectly effects the entire health of an individual.

   There can be many reasons for Constipation. Let’s read in detail about them and how you can address this problem.

  Some common causes of constipation are-

   A few of the common reasons for constipation are:

  1. Drinking less water can cause the stool to become tighter thereby leading to constipation.
  2. Stress can be a major key factor that many people ignore.
  3. Constipation can occur due to slow contractions that delay the passage of stools. This may be due to stress or a change in your daily routine.
  4. Consuming a diet that is low in fiber content.
  5. Leading a sedentary lifestyle and not getting enough activity can disturb body metabolism and leads to constipation.
  6. Ignoring the need to pass stools can also cause constipation.
  7. Abrupt changes in your daily routine like having to travel or not getting enough rest can cause constipation.
  8. Excessive use of medications like pain killers and antacids can sometimes cause constipation. This can occur during pregnancy because of hormonal changes in the female body.
  9. Certain underlying medical conditions such as  Irritable Bowel Syndrome (IBS), Diverticulosis, or any other problem in the colon can also contribute to constipation.

  What does Ayurveda say about Constipation? 

   According to Ayurveda, any irregularities in the body is caused due to imbalance in the Vata, Pitta, and Kapha Doshas in the body. Constipation is the result of Vata Imbalance in the body as Apana Vayu is a type of Vata that regulates downward movement. An Imbalance in the Apana Vayu can affect the colon movement and impact the working of its muscles.

  In the Ayurvedic treatment of constipation, it is recommended to use herbal formulations. Since these herbs offer no side effects and are natural, this makes the ayurvedic treatment for constipation much more effective in the long run.

  This issue can happen to people of all ages and needs a more natural and holistic approach to solve it. 

  Tips to address the issue of Constipation

  1. Dietary Changes

  The most important aspect that needs attention is the diet that you intake. Constipation cannot be improved if you are not changing your diet. As Constipation is caused due to imbalance in Vata, so you need to take a Vata pacifying diet. Consume foods that are warm and freshly cooked. Avoid cold and stale food.

   Here are Ayurveda recommended Diet suggestions for you:

  • Consume foods rich in dietary fiber such as grains, legumes, fruits, and vegetables. Fruits such as apples, bananas, guavas, figs, oranges, carrots, etc. should be consumed.
  • Food that has the prakriti of warmth and is freshly cooked should be consumed.
  • The use of a few spices like garlic, ginger turmeric, cumin, and asafetida, and carom seeds is recommended. 
  • It is suggested to use ghee or organic oils while cooking.
  • Avoid the intake of junk foods, fried food, processed food, spicy food, and non-vegetarian food must be avoided.
  • Sip on warm water throughout the day. Make sure to consume enough water throughout the day. Start your day with a glass of warm water and lemon instead of taking bed tea or coffee.
  • You can consume warm soups or dal soups. 
  • Avoid smoking, drinking, and taking too much caffeine in the form of tea and coffee.
  • Avoid overeating and eat at regular intervals of time.
  1. Simple DIY remedy

  You can consume roasted fennel seeds with warm water work as a laxative. Also, Castor oil acts as a natural laxative. You can take a spoon full of oil before bedtime.

  1. Move your Body

  You cannot ignore the importance of the physical activity. Having a sedentary lifestyle can really hurt your digestive system. Having an increased activity level can help you immensely. Even going on a walk can help you a lot.  You can also practice yoga as many yogasanas can provide relief in indigestion and constipation.

  1. Ayurveda Therapy

  There is also an Ayurveda Therapy called  Abhyanga or massage to treat imbalances in the body. Panchkarma therapy can be used that can provide you relief in constipation.

     5.  Don’t forget to get your

  Sound Sleep is very important to treat any disease since sleep rejuvenates the body and heals it. Try to maintain your sleep hours and get stress free sleep.

       6Triphala

  It is one of the most common herbal formulations used to treat constipation in the most natural way possible. It is an ancient formula made up of fruits Amalaki, Bhibhitaki, and Haritaki. It works as a natural laxative and helps improve bowel movement thereby giving relief in constipation.

  1. Disomap

  This is one of the best formulas for chronic constipation. Dizomap is a highly effective and natural laxative without any side effects. It corrects the imbalance of Samana Vata, Pachak Pitta, and Kledak Kapha doshas. The best aspect is that this is not habit-forming and made from natural herbs.

  Here are a few of the Frequently asked questions that are asked:

  Q. Which Ayurvedic medicine is best for constipation?

  A. For consti[pation, you can use Triphala and Dizomap. Both are ayurvedic formulations that can help in chronic constipation.

  Q. What is the treatment of constipation in Ayurveda?

  A. In Ayurveda, we focus on balancing the doshas in your body mainly the Vata dosha. Ayurvedic treatment involves the use of herbal formulations that can provide relief.

  Q. What can I eat to relieve constipation immediately?

  A. For immediate results, people go for over the counter laxatives, but I will recommend you to go for Ayurvedic formulations that are natural and have no side effects. These are also not habit-forming.

  Ayurvedic remedy for Stress and Anxiety- Simple steps for peace of mind!

  Stress and Anxiety has slowly made its way into our daily life even if we don’t want it. Things start to go sideways when this stress is constant and slowly it takes a toll on your body and mind. Also called chronic stress, it can be a part of your life due to various issues such as work, relationships, other life happenings.

  Few very common symptoms of stress and anxiety are feeling agitated, getting panic attacks, tiredness, restlessness, problems getting asleep, irritability etc.

  Stress has done no good for the human body as it affects you physically as well mentally. At micro level, it affects the body’s chemical system by causing imbalances and changing the basic normal.Almost all the systems of your body are adversely affected such as digestion,metabolism,cardiovascular, nervous,reproductive, immune system etc.

  One can’t manage stress solely by popping pills. There is a holistic approach to reduce stress which involves all the aspects of your life such as the environment,diet, lifestyle, sleep, physical exercise etc.

  What Ayurveda has to say about Stress and Anxiety?

  Ayurveda as a science is centuries old and is based on the principle of balancing the doshas. From Ayurveda’s perspective, stress and anxiety are caused by an imbalance in Vata Dosha. 

  An excess of vata affects the Mano vaha srota, the channel of the mind,which implies that you have a windy mind. 

  Here we are focusing on balancing the Vata dosha to bring in more peace and calm in the mind.

  Few Important everyday things that you can do to relieve stress and anxiety

  These are some common tips and tricks that help you in your daily life.

  Focus on your breath

  Focus on the life force in the body that can help you instantly. Practicing breathing techniques such as Pranayam or Sama Vritti can do wonders and release you from an anxious state of mind. 

  This is a very easy process and involves the following steps.Sit in a relaxed position and begin to inhale upto the count of 5. Now start exhaling on the count of 5. Just note that your time of inhale matches your time of exhale.

  Continue this process for several minutes and you will start feeling more relaxed and calm. Whenever you feel stressed out, you can start using this process. This can be done even in the office or at your home, making it easy and simple to breathe away stress and anxiety. 

  Practice Shirodhara

  In Ayurveda,the term shirodhara comes from the Sanskrit words shiro (head) and dhara (flow). This therapy involves pouring warm oil over the forehead which gives a soothing effect to the nervous system. 

  This also promotes healthy blood circulation and when specific herbs are added, it provides relief in cases of chronic stress, anxiety, insomnia, migraines etc. 

  This process enables the mind and body to relax at a deeper level. Various studies show that Shirodhara leads to a state of calmness which is very similar to the relaxation response observed in meditation. 

  Diet

  Ayurveda also aims at diet modifications and reducing inflammation by correcting your diet. Ayurveda recommends eating according to your prakriti as every single body is different and has different prakriti.Each individual should follow a diet plan designed for his/her body and lifestyle habits.

  We recommend you to consult an Ayurveda expert for individual analysis.

  If you follow an ayurvedic diet, it will work well for your digestion, metabolism and other body processes.This way you can benefit with regard to your physical and mental health.

  Common Herbs in Ayurveda that helps reduce stress and anxiety

  Some of the common herbs that can help in this condition are:

  Ashwagandha, is an excellent natural adaptogen that helps the body adapt to stressful and emotional situations.It also helps boost energy, stamina and endurance power. It also promotes sound sleep. One of the most powerful ingredients that supports brain function, lower cortisol levels, and help fight symptoms of anxiety and depression. 

  Brahmi  is also widely used and well-known for reducing stress and anxiety. It also works in reducing levels of cortisol, the stress hormone. It further enhances your concentration, revitalizing the brain cells leaving a soothing effect on the nervous system and promotes great memory.

  Bhringraj is a powerful ingredient in Ayurveda that can be taken as tea and also used in oils for massage. It promotes blood circulation and promotes the blood flow towards the brain for relaxation and detoxification.It also has a relaxing effect on the brain and helps calm the mind thereby reducing stress.

  Jatamasi is a powerful anti-stress and anti-fatigue herb that is also used in the treatment of insomnia. The roots of Jatamasi are known for their therapeutic effects and work on reducing stress and calming the mind.

  Vacha  is an ayurvedic herb that is used in many mental disorders.It is also a memory enhancer and is a potent antioxidant which fights against free radicals. It protects the brain cells from inflammation and degeneration. It helps support brain functioning and memory.

  Gotu Kola works well for stress and anxiety by acting as a sedative. It works well for calming the mind and is a memory enhancer. It is a powerful Medhya rasayana that nurtures dhi, dhriti, and smriti and their coordination.

  Pearls are associated with calmness of mind and mental clarity. 

  Mandukparni  is an aromatic perennial herb which helps to improve mental alertness and is a memory enhancer. It also supports immunity.

  ayurvedic medicine for stress and anxiety

   

  Worry Free by Maharishi Ayurveda is an ayurvedic formulation for occasional stress and anxiety.This time-tested natural formula aids in calming the mind and emotions; supports mental clarity, balances mood and promotes a healthy brain and nervous system. It works on the principles of Ayurveda. Made from Ashwagandha, Jatamansi, Mulethi, Giloy, Kulangan, Giloy satva, Shankhpushpi, Brahmi and Mukta Pishti,it supports the mind and body to fight stress.Take 1-2 tablets twice daily with water after meals. It is the best ayurvedic medicine for stress and anxiety.

  To Sum Up

  Stress, Anxiety and Depression can be really taxing on your mental and physical health and affect your daily life in a major way. Ayurveda has many therapies, herbs and ingredients that can offer you a holistic approach to heal it. You can try these herbs and formulations as these offer no harmful side effects and are non-addictive.  

  Ayurvedic medicine for Insomnia- Get rid of Insomnia naturally!

  Insomnia has become a very common word nowadays with so many people suffering from it. Insomnia is a condition where a person is unable to fall asleep naturally. The quality of sleep is also affected and the person is not able to get quality deep sleep.

  Some of the common causes of Insomnia are poor sleeping habits, stress, anxiety, depression, physical illness, mental illness, side effects of medications, neurological issues etc.

  We all can associate with at least one of the reasons mentioned above and have faced sleepless nights. With so many factors affecting our physical and mental state, hectic work schedules, complex relationships etc, our sleep cycles get greatly affected and in no time it becomes a habit. We often keep our sleep on the back burner and focus on the day to day hassles that comes our way.

  Constant stress and other lifestyle conditions can also contribute to insomnia. This condition is on a rise mainly in adults of 21-60 years and when ignored can result in a chronic condition.

  Top lifestyle tips to treat insomnia naturally and get a good night’s sleep

  Try to maintain a sleep schedule

  Sleeping daily at the same time and getting up the next day at the same time daily will programme your body to sleep better. You can select a time when you’re likely to feel tired and sleepy. Slowly this will help you to get sleep at the same time daily.

  Create a cozy and comfortable environment for sleep

  Your bedroom should be a quiet and peaceful place for sleep. Create a  suitable temperature, lighting and conditions of your choice that can enable you to fall asleep faster. For example, if your mattress is not supportive enough for your spine, then it should be changed. Removing television, laptops etc can also help you create a peaceful atmosphere at night time. Limiting your screen time before 2-3 hours of going to sleep will also help immensely.

  Include mild exercise regularly

  Involving some kind of moderate exercise in your daily regime will be of great help. Exercises such as walking, running, swimming stretching etc are effective in eliminating stress from the body as well improves circulation. Avoid doing heavy workouts very close to bedtime as these will keep you awake for hours.

  Cut down on your caffeine intake

  Caffeine is a stimulant and will make you alert. So, limit its intake if you are suffering from insomnia. 

  Stay away from heavy meals at night

  Too much heavy, fried and processed foods or alcohol, especially late at night, can interrupt your sleep patterns. Try to maintain a gap of 2-3 hours between dinner and sleep time, which will help in falling asleep faster.

  Stop smoking and drinking alcohol

   Smoking and drinking can both be detrimental to sleep. Nicotine in cigarettes is a stimulant and can make you alert. This way it is very hard to get sleep on time. Similarly, alcohol can make you drowsy but interrupts with deep sleep. 

  Try relaxation techniques such as meditation

  Gentle music, a warm bath and meditation can relax your mind. This way you can prepare yourself for a good night’s sleep.

  Maintain everyday Journal

  You can start writing your feelings in an everyday Journal. This will help sort out your feelings and prioritize your things in advance. Going to sleep relaxed will ensure quality sleep. 

  Use herbal teas and get an essential oil massage

  Simple things like getting a head massage can be very relaxing. Also, there are some teas that can be relaxing before bedtime.

  Warm milk

  In Ayurveda, it is said that taking warm milk can get you deep sleep. Just a glass of warm milk before bedtime can do wonders for you. If you want you can add turmeric or other herbs to it to enhance its goodness.

  What is Blissful Sleep and how can it help?

  Blissful Sleep is an ayurvedic medicine for insomnia that helps in deep sleep. The composition makes it highly effective for sleep disorders. Based on the principles of Ayurveda, it balances the Vata dosha of the body and aids in the relaxation of the mind. Just 2 tablets of Blissful Sleep before sleep ensures uninterrupted deep sleep.

  This is a scientifically researched formulation that is non-addictive and made from natural herbs and ingredients. It contains 11 potent Herbs Gulab, Jatamansi, Asgandha, Giloy satva, Sonth, Mirch Kali, Pippali, Mulethi, and more.

  Blissful Sleep has no side effects and can be taken safely in long term. It is the best herbal medicine for insomnia.

  FAQs

  Q. What is the best herbal medicine for insomnia?

  A. One of the best herbal medicines for insomnia is Blissful Sleep. It is natural and has no side effects. It naturally promotes deep and uninterrupted sleep.

  Q. Can Ayurveda help in the treatment of Insomnia?

  A. Yes, Ayurveda offers natural healing therapies and formulations that can treat insomnia naturally. 

  Q. What is the dosage of Blissful Sleep?

  A.Take 2 tablets before sleep daily. 

  Ayurveda for Depression-related Sleep Disorders

  Depression is the most prevalent condition nowadays. According to recent studies, some of the causative factors are long-term unemployment, unhealthy relationships, hectic lifestyles and work-related stress. 

  According to Ayurveda, there are three types of depression. These are categorized according to the imbalance in doshas in the body. 

 • Vata-Type Depression
 • Vata type depression is predominantly due to the imbalance in the Vata dosha and is concerned with suppressed life force. It is mainly seen in people who have experienced a history of emotional abuse, anxiety, fear etc. It is mostly seen that people with Vata type depression have erratic lifestyles involving random and untimely eating and sleeping habits. These people have suppressed emotions that need to be worked upon.

 • Pitta Type Depression
 • Pitta type of Depression also called “mixed depression” or an “agitated depression” is associated with feelings of anger, agitation and impulsiveness. The underlying cause of this type of depression can be abuse both physical as well as mental. Alcohol abuse, sugar consumption and overworking can be some of the reasons for pitta depression. This can be expressed more violently by a person and he/she could be prone to aggression and suicide.

  This condition may be more common in a person who has been diagnosed with bipolar disorder or has some tendencies along the bipolar spectrum.

 • Kapha Type Depression
 • Kapha Type Depression can be seen in people who have a slow metabolism, are obese and have eating disorders. Accompanies by exhaustion and feeling of worthlessness. Being the most common and longest lasting one, it can be controlled by involving more movement and reducing toxins in the body.  

  There are some common ayurvedic herbs and ingredients that can be used to pacify all three doshas and the depressions associated with them. One common factor with depression is sleep issues associated with it. There are some potent herbs and formulations in Ayurveda that can help in depression-related sleep issues and can promote deep sleep. This can immensely help with calming the brain and creating a peaceful mindset, which can help in the treatment of depression.

  Effective Ayurvedic herbs for Depression-related sleep disorders

  Some of the effective herbs for depression and related sleep disorders are:

  Brahmi is a powerful adaptogen, which simply means that it helps the body adapt to new or stressful situations thereby reducing stress. It also promotes healthy brain functioning and improves memory. It is believed to increase the serotonin levels in the brain thereby reducing stress and giving relief in depression. With its property of calming the mind, Brahmi when taken on a regular basis can help in depression-related sleep issues. 

  Ashwagandha is a potent and ancient ingredient in Ayurveda that relieves stress and anxiety due to the presence of active compounds like steroidal lactones, saponins, alkaloids and anolides. These compounds have antidepressant, anti-inflammatory and anti-anxiety properties. These properties help in reducing stress caused by emotional and physical factors present in your environment. In addition to this, it also balances out the constant mood swings and increases memory, mental alertness, focus and concentration. Being an adaptogen, ashwagandha also helps you adapt to outside stress.

   Blissful Sleep is an ayurvedic formulation that addresses sleep issues that can arise out of depression. The herbs and ingredients that are used are based on the age-old science of Ayurveda that works synergistically to calm you down and reduce stress. 

  This formula is made from powerful ayurvedic ingredients and herbs such as Cabbage rose (flower petal), ashwagandha root, Indian Tinospora, long pepper, liquorice root, pepper fruit, ginger, Indian valerian, pearl, gum acacia, opadry, organic sunflower lecithin, organic palm oil, organic guar gum, rice extract etc.

  Blissful Sleep can help people with depression to fall asleep faster and get quality uninterrupted sleep. Improving the quality of sleep in people with depression can highly improve their symptoms. It enables them to get deep sleep and can make them feel refreshed the other day. Studies have shown that getting quality sleep for 7-9 hours can reduce your symptoms of depression considerably.

  To Sum Up

  Depression is one of the most common issues presently and often times remains untreated. Ayurveda can certainly help people with depression as well as depression-related sleep symptoms. This way of healing is natural and can be taken very well by most people. It should be noted that treating depression is a multi-pronged strategy involving counselling, lifestyle changes etc. One of the key areas being the sleep issues associated with it. Ayurvedic herbs and formulations can really help with these sleep issues in the most natural way possible. Hope this helps!

  Ayurveda for Sleeplessness- Best Tips, Tricks and Ayurvedic medicine for Sleep

  In today’s fast paced stressful lifestyle, many people complain about sleep issues, sleeplessness, insomnia, sleep apnea and other related issues. Not to forget too much use of smartphones throughout the day has also caused many to lose sleep. No wonder so many people are searching for the best ayurvedic medicine for sleeplessness or any effective measure that can help them get deep uninterrupted sleep.

  Ayurveda can offer some of the best therapies and treatment for insomnia with the help of natural herbs and ingredients without any side effects.

  As we all know, Ayurveda addresses the issues on the principle of balancing the doshas of the body i.e Vata, Pitta and Kapha.So, according to Ayurveda, an imbalance in Vata Dosha can cause your mind to be alert and makes it impossible for you to relax. This affects the sleep and gives you sleepless nights. 

  How to cure Sleep problems naturally?

  Here are some easy tips and tricks that you can focus on to get sound sleep at night:

  • Avoid alcoholic and caffeinated drinks

  Alcohol can lead you to feel drowsy but it hampers deep and sound sleep. Also, caffeinated drinks act as stimulants and can make your mind alert. This will eventually lead to sleeplessness and you might stay awake for longer periods of time. So, it is recommended to cut down on sugary, caffeine and alcoholic beverages.

  • Try to modify your eating timings and diet

  Many people are in the habit of taking late dinners and sleeping immediately after having dinner. This should be avoided as it will hamper your digestion as well as sleep pattern. Also, it should be kept in mind that eating heavy and highly processed deep fried food at night can also interrupt sleep and can cause sleep disorders.

  • Maintain a sleep schedule

  Your body gets accustomed to sleeping and getting up at the same time when you “program” it by sleeping at the same time daily. So, it is recommended to not change your sleep timings and hours.Try to stick to your schedule as much as possible.This habit will help you in long run for your overall health and sound sleep.

  • Avoid smartphones, televisions, video games and computers 

  It is recommended that you avoid all types of screen time at least 2-3 hours before going to sleep.The blue rays that come out of these screens delay the time for you to fall asleep. Watching series,movies and other online channels late at night as well as scrolling through your social media platforms late at night are some of the major factors that contribute to sleeplessness.

  • Avoid Bright lights before sleep 

  Your sleep cycle is interrupted directly by light. So, it is recommended that you dim the lights or create a darker space at sleep time that can enable you to fall asleep faster.

  • Light exercise during the day

  Lifestyle changes and light exercise during the day such as walking and yoga will help you relax and reduce stress, which can affect the quality of your sleep also.

  • Try natural sleep aiding herbs and ingredients

  Few herbs and ingredients that can help you relax and calm your nerves are ashwagandha, Valerian roots etc.These are used extensively in alternative healing systems such as Ayurveda and offers no serious side-effects.Use of some of the essential oils and herbal sleep aid teas can also be really helpful.

  • Focus on reducing stress levels

  As we all know that stress can be detrimental to overall health, not to forget its impact on sleep. If you are stressed out, you can face disrupted sleep for many days at a stretch. Here, it is suggested to focus on the cause of your stress to mitigate it. Also, practicing yoga and meditation can help you in the long run by reducing your stress. Some ayurvedic ingredients such as Ashwagandha etc are really helpful in reducing stress.Practice of Pranayama, Suryanamaskara, Tadasana, Matsyasana, Mandkasana, Bhujangasana, Padmasana,Paschimottanasana and shavasana along with deep relaxation technique such as Yoga Nidra can help you immensely.You can also practice Transcendental Meditation.

  Top Ayurvedic Herbs that can help in Sleep issues:

  Ayurvedic medicine for sleeplessness

  Lets find ot some herbs and natural ingredients that can make a real difference

  Indian tinospora helps in providing nourishment to the mind and helps enhance immunity, which tends to diminish with prolonged sleep deprivation.

  Indian valerian has been traditionally used in Ayurveda for many years as it decreases the time it takes to fall asleep, while improving deep and restful sleep.

  Ashwagandha is a popular and potent Ayurvedic adaptogen that helps your body adapt to stress naturally while calming the mind, supporting deeper sleep, and imparting vitality.

  Cabbage Rose has a cooling effect on the nervous system and digestion and aids in supporting uninterrupted sleep.

  Jatamansi  It acts as a brain tonic and helps to improve memory and brain functioning by preventing cell damage due to its high antioxidant property. It also calms down the brain and manages anxiety as well as insomnia.

  Shankhpushpi is a perennial herb that has many health benefits in Ayurveda. It also helps in calming the mind,reducing stress and is called a brain tonic. 

  Brahmi also known as Bacopa is a great Ayurvedic herb that can aid in a good night’s sleep. It helps you calm you down during periods of emotional turbulence and improves memory and brain functioning.

  BlissFul Sleep

  It is a combination of 11 powerful ayurvedic herbs and ingredients that promotes deep-sleep.It helps reduce stress and calm the mind. Also, it improves mind-body coordination.  It works on the principle of Ayurveda by balancing the Vata dosha in the body.The best part about this formulation is that it is non-addictive and has no harmful side-effects.  

  FAQs

  Q.Which is the best ayurvedic medicine for Sleep?

  A.There are many formulations that you can buy online, but Blissful Sleep is one of the best ayurvedic medicines for sleep and insomnia. It is made from powerful ayurvedic herbs and ingredients that are time tested to relax and calm the mind. This helps you fall asleep faster and helps reduce stress. 

  Q.How to treat sleep disorders naturally?

  A.I have discussed a few easy tips that can help you deal with sleep disorders above. You can make use of them in your daily life.

  Q. How can I sleep Better in Ayurveda?

  A.Ayurveda offers very potent Ayurvedic herbs and treatments for sleep disorders. There are few therapies that are proven for sleep issues. Abhyanga (Oil Massage),Samvahana,Medhya Rasayana etc can be useful. There are some herbs and ingredients that can also help you in balancing the Vata dosha in the body and helps you relax. Ayurvedic herbs and ingredients such as Ashwagandha, Indian Valerian, Jatamansi etc are effective and natural. You can also use Blissful Sleep which is the best ayurvedic remedy for sleep problems or insomnia. 

  ผลิตภัณฑ์เพื่อสุขภาพสำหรับผู้หญิง – กลยุทธ์แบบองค์รวมสำหรับวันสตรี

  สุขภาพของผู้หญิง ทั้งหมดคือการเพิ่มขีดความสามารถให้พวกเขามีชีวิตที่เหมาะสมทั้งทางร่างกายจิตใจและอารมณ์ ไม่ว่าจะเป็นจากมุมของสุขภาพการเจริญพันธุ์และสุขภาพทางเพศหรือการเสริมสร้างความเป็นอยู่ที่ดีทางร่างกายและอารมณ์แนวคิดเรื่องสุขภาพของผู้หญิงจะครอบคลุมทุกด้าน วันสตรีเป็นวันที่ดีที่จะมาร่วมกันสร้างประชากรผู้หญิงทั่วโลกที่มีความสุขแข็งแรงมากขึ้นและมีสุขภาพดีขึ้น

  บทบาทของเธอ

  บทบาททางเพศเป็นเรื่องส่วนตัวและวัฒนธรรม บทบาทเหล่านี้กำหนดว่าชายและหญิงควรปฏิบัติอย่างไรคิดแต่งตัวและมีบทบาทโดยคำนึงถึงบริบทของสังคม ในฐานะผู้หญิงเธอถือว่ามีบทบาทเฉพาะซึ่งรวมถึงการดูแลทำความสะอาดและการเลี้ยงดู ในอดีตผู้หญิงไม่ได้รับการสนับสนุนให้ทำงานเพราะถูกมองว่าเป็นผู้ดูแลเป็นหลัก อย่างไรก็ตามวันนี้ไม่เกี่ยวข้อง วันนี้ผู้หญิงได้พิสูจน์ตัวเองว่าพวกเขาอยู่เหนือสิ่งที่พวกเขาเห็น พวกเขาเลือกที่จะดูแลตัวเองพร้อมกับคนอื่น ๆ

  สังคมสมัยใหม่และศิวิไลซ์กำลังทำงานอย่างหนักเพื่อสร้างความเท่าเทียมทางเพศและทำลายเพดานกระจก บทบาททางเพศไม่ใช่อะไรนอกจากโครงสร้างที่สร้างขึ้นเมื่อเวลาผ่านไปและจะต้องใช้เวลาในการทำลาย วันสตรีนี้มารู้จักวิธีที่ถูกต้องในการเข้าใจชื่นชมและให้ความสำคัญกับพวกเขา

  ตัวตนของเธอ

  ตัวตนของผู้หญิงมาจากสิ่งที่เธอมีพื้นฐานมาจากความรู้สึกเชื่อของเธอและเธอกำหนดตัวเองอย่างไร สิ่งนี้มีความสำคัญอย่างยิ่งต่อรากฐานสำหรับชีวิตของเธอ บทบาทของเธอเป็นหนึ่งในปัจจัยหลักว่าเธอเป็นใคร แต่เป็นเพียงส่วนหนึ่ง มีแง่มุมอื่น ๆ ของผู้หญิงที่อธิบายตัวตนของเธอ เธออาจเป็นแม่ลูกสาวคู่สมรสพี่สาวและลูกสะใภ้ แต่เธอก็เป็นผู้หญิงคนหนึ่งที่มีความฝันความทะเยอทะยานและการเดินทางของตัวเอง ในฐานะสังคมถึงเวลาแล้วที่จะต้องมาร่วมมือกันและสนับสนุนผู้หญิงคนหนึ่งเช่นเดียวกับที่เราทำกับใคร ๆ และในเวลาต่อมาบทบาทและอัตลักษณ์ทางเพศก็เป็นส่วนหนึ่งของประวัติศาสตร์เช่นกัน

  เป้าหมายแผนสุขภาพโดยรวมและอนาคตของเธอ

  การเปลี่ยนแปลงที่ผู้หญิงได้รับมีความสำคัญอย่างยิ่งต่อการเดินทางของเธอ แม้จะผ่านเหตุการณ์เดียวกันมาด้วยกัน แต่ประสบการณ์ของผู้หญิงนั้นแตกต่างจากของผู้ชายมากที่สุด ดังนั้นตัวตนของเธอจึงไม่ใช่สิ่งที่สังคมมองว่าเป็นอีกต่อไป แต่เป็นสิ่งที่เธอเลือกที่จะเป็น เป้าหมายของผู้หญิงเชื่อมโยงกับความฝันของเธอไม่ใช่กับบทบาทของเธอ ปัจจุบันแผนการดูแลสุขภาพของเธอมีความสำคัญต่อการเติบโตของเธอในฐานะผู้หญิงมากพอ ๆ กับการสนับสนุนที่เธอต้องการจากเพื่อนและครอบครัวของเธอ

  สุขภาพของเธอ

  เมื่อบทบาทของผู้หญิงมีจำนวนมากขึ้นตามกาลเวลาเธอจึงจำเป็นต้องรวมการปฏิบัติที่ดีต่อสุขภาพและมีสติเพื่อลดความเครียดและเพิ่มระดับความสุข ไม่ใช่แค่การรับประทานอาหารที่มีคุณค่าทางโภชนาการมากขึ้นและการออกกำลังกายเป็นประจำ แต่ยังรวมถึงการฝึกสติเช่นโยคะการไตร่ตรองตนเองและการทำสมาธิ สิ่งสำคัญที่สุดอย่างหนึ่งที่ผู้หญิงโดยรวมต้องมีไว้ในชีวิตคือการรักตนเองและการยอมรับ ในการสำรวจความสนใจและติดตามความทะเยอทะยานของเธอเธอต้องเรียนรู้ที่จะเชื่อมั่นในตัวเองและมั่นใจที่จะทำให้ชีวิตดีขึ้นอีกนิด

  ฤษีอายุรเวท

  พวกเราที่ Maharishi Ayurveda มาร่วมกันไม่เพียงเพื่อปรบมือให้กับผู้หญิงที่มีความมุ่งมั่นทะเยอทะยานและมุ่งเน้นเป้าหมายเท่านั้น แต่ยังให้กำลังใจและสนับสนุนพวกเขาไปพร้อมกัน ในฐานะสังคมเรามีความรับผิดชอบที่จะต้องดูแลให้มีการปฏิบัติตามความเสมอภาคทางเพศโดยเสียค่าใช้จ่ายทั้งหมด ซึ่งหมายความว่าควรมอบสิ่งที่เนื่องมาจากแต่ละบุคคลโดยไม่คำนึงถึงเพศอายุและอุปสรรคที่สังคมสร้างขึ้นมากมาย – ควรมอบให้กับพวกเขา การดูแลสุขภาพเป็นสิทธิหลักประการหนึ่งของผู้หญิงและมีความสำคัญอย่างยิ่งต่อการเดินทางไปสู่เป้าหมายของเธอ

  ฤษีอมฤตกาลาช – Super Rasayana สำหรับจิตใจและร่างกายที่กระฉับกระเฉง

  ชีวิตการทำงานที่ผิดปกติการรับประทานอาหารต่ำและการใช้ชีวิตที่ไม่แน่นอนเป็นสาเหตุของความเครียดและความวิตกกังวลในปัจจุบัน Maharishi Ayurveda ได้คิดค้นยาอายุรเวชและวิธีการรักษาที่ช่วยให้ผู้หญิงที่ทำงานหลายอย่างในปัจจุบันเผชิญกับความเครียดและมอบความสุขที่บริสุทธิ์ การบำบัดอายุรเวทต่อต้านความเครียดจัดทำขึ้นโดยใช้สมุนไพรที่เป็นที่ต้องการมากที่สุดซึ่งรู้จักกันดีในเรื่องความสามารถในการทำให้จิตใจสงบส่งเสริมความคิดที่ชัดเจนและปรับปรุงความตื่นตัวและความจำ

  ผลิตภัณฑ์เพื่อสุขภาพสำหรับผู้หญิง - กลยุทธ์แบบองค์รวมสำหรับวันสตรี

  ซื้อเลย

  ประโยชน์หลัก:

  • เพิ่มผลผลิต
  • เพิ่มความแข็งแกร่ง
  • เพิ่มความคมชัดของหน่วยความจำ
  • ลดความเครียด
  • เสริมสร้างภูมิคุ้มกัน
  • คงความอ่อนเยาว์
  • มั่นใจในสุขภาพของหัวใจ

  Restone Syrup – เพื่อสุขภาพรอบเดือน

  การมีประจำเดือนผิดปกติเป็นเรื่องที่ท้าทายสำหรับผู้หญิง อาจเป็นสัญญาณของปัญหาสุขภาพ ความยาวเฉลี่ยของรอบประจำเดือนของผู้หญิงคือยี่สิบแปดวัน ซึ่งอาจแตกต่างกันไปในแต่ละบุคคล จะผิดปกติเมื่อความยาวของรอบเพิ่มขึ้นเกิน 34 วันหรือหากระยะเวลามีแนวโน้มที่จะแตกต่างกันไป

  เรานำมาให้คุณ เริ่มใหม่; Rasayana อายุรเวทที่มีประสิทธิภาพซึ่งคิดค้นขึ้นเพื่อให้เหมาะกับจิตวิทยาและสรีรวิทยาของผู้หญิง เป็นสูตรที่สมดุลของสมุนไพรที่มีศักยภาพซึ่งมีบทบาทในการฟื้นฟูและฟื้นฟูที่ไม่เหมือนใครสำหรับผู้หญิง

  Restone Syrup

  ซื้อเลย

  ประโยชน์หลัก:

  1. คืนระดับฮอร์โมน
  2. เสริมสร้างระบบสืบพันธุ์
  3. ลดอาการปวดและการอักเสบ
  4. ลดความเครียดและปรับปรุงการทำงานของจิตใจ

  ประจำเดือนไม่ใช่ปัญหา อาจมีประจำเดือนผิดปกติ

  Ayush Kwath – สำหรับวิธีธรรมชาติในการเพิ่มภูมิคุ้มกัน

  สารเคมีที่ไม่ต้องสั่งโดยแพทย์อาจช่วยแก้ปัญหาความเจ็บป่วยที่มีอยู่ของคุณได้ทันที แต่ก็มีผลข้างเคียงเช่นอาการง่วงนอน สิ่งที่คุณต้องการคือวิธีแก้ปัญหาระยะยาวที่ไม่ส่งผลกระทบต่อสุขภาพของคุณ สิ่งที่คุณต้องการคือคำตอบอายุรเวท

  Ayush Kwath ของ Maharishi Ayurveda คือคำตอบที่ถูกต้อง โดยคำนึงถึงสุขภาพองค์รวมของคุณควบคู่ไปกับความแข็งแกร่งทางจิตใจและอารมณ์ในขณะที่ออกแบบยาของคุณ มีการวิจัยและแนะนำโดยแพทย์แผนปัจจุบันและแพทย์แผนปัจจุบันผลิตภัณฑ์เสริมสุขภาพอายุรเวทจากธรรมชาติเหล่านี้ได้รับความไว้วางใจจากผู้คนนับล้าน ภารกิจคือการสร้างสังคมปลอดโรค

  Ayush Kwath - ผู้สนับสนุนภูมิคุ้มกัน

  ซื้อเลย

  ประโยชน์หลัก:

  • ภูมิคุ้มกันดีขึ้น
  • เพิ่มการป้องกันเชื้อโรคและไวรัส
  • ต้านเชื้อแบคทีเรียและต่อต้านไวรัสในธรรมชาติ
  • สารต้านอนุมูลอิสระที่มีประสิทธิภาพ
  • ลดอาการหวัดและไอ
  • การล้างพิษด้วยวิธีธรรมชาติ

  Vigoroyal – สำหรับร่างกายที่กระปรี้กระเปร่าและได้รับการบำรุง

  ความเครียดและความเครียดในแต่ละวันที่ผู้หญิงต้องเผชิญกับปัญหาสุขภาพของเธออย่างหนักซึ่งมักส่งผลให้เกิดริ้วรอยก่อนวัยรอบเดือนที่ถูกรบกวนและปัญหาทางนรีเวชอื่น ๆ ความรู้สึกโดยรวมทั้งหมดหรือเพียงอย่างเดียวนำไปสู่จิตใจที่เสียหาย และชีวิตแต่งงานที่ไม่มีความสุข

  มหาฤษีอายุรเวทวิโกโรยัลฉ – Rasayana สำหรับผู้หญิงเป็นการผสมผสานที่เป็นเอกลักษณ์ของสมุนไพรหายากจาก Maharishi Ayurveda ซึ่งได้รับการคิดค้นสูตรเฉพาะสำหรับผู้หญิงโดยคำนึงถึงความต้องการของร่างกายผู้หญิง ช่วยในการเพิ่มความแข็งแกร่งให้ความกระปรี้กระเปร่าและลดความเหนื่อยล้า นอกจากนี้ยังช่วยเพิ่มการไหลเวียนของเลือดเพิ่มพลังและให้ความแข็งแรง

  สุขภาพสตรี

  ซื้อเลย

  ประโยชน์หลัก:

  • ปรับปรุงสุขภาพทั่วไปและความเป็นอยู่ที่ดี
  • ทำหน้าที่เป็นตัวช่วยในการฟื้นฟูและเพิ่มความกระปรี้กระเปร่า
  • ปรับปรุงความแข็งแกร่ง
  • ช่วยเพิ่มความแข็งแกร่งและลดความเครียด
  • ช่วยให้รู้สึกกระปรี้กระเปร่าและมีชีวิตชีวา
  • ช่วยลดความง่วงและความเหนื่อยล้า

  Raktda – สำหรับการจัดการธาตุเหล็กตามธรรมชาติ

  วิถีชีวิตที่ผิดปกติความเครียดสูงการไม่มีเวลาดูแลตนเองและการรับประทานอาหารที่ไม่สมดุลเป็นสาเหตุที่ทำให้ผู้หญิงมีระดับธาตุเหล็กต่ำ การบริโภคอาหารที่มีธาตุเหล็กก็ต่ำเช่นกัน อีกสาเหตุหนึ่งคือธาตุเหล็กที่ร่างกายบริโภคเข้าไปไม่ได้รับการดูดซึมอย่างมีประสิทธิภาพ ปัญหาเหล่านี้ทั้งหมดจะต้องได้รับการแก้ไข ในส่วนหนึ่งของแคมเปญวันสตรีขอแนะนำให้ผู้หญิงเข้าใจตัวเองและตรวจสอบให้แน่ใจว่าเธอรับประทานอาหารที่ดีต่อสุขภาพในปริมาณที่เหมาะสม ตอนนี้มาถึงส่วนที่ยุ่งยาก

  ร่างกายจำเป็นต้องเปิดใช้งานเพื่อดูดซึมธาตุเหล็ก Raktda ของ Maharishi Ayurveda เป็นสารเพิ่มประสิทธิภาพที่ทำงานร่วมกับร่างกายและเสริมสร้างพลังในการดูดซึมธาตุเหล็กจากอาหารที่ย่อยแล้วตามธรรมชาติ จากนั้นจะถูกส่งไปยังร่างกายขึ้นอยู่กับความต้องการ นี่คือวิธีแก้ปัญหาจากธรรมชาติที่รักษาระดับฮีโมโกลบินตามธรรมชาติเพิ่มพลังงานและฟื้นฟูสุขภาพผิวหนังและเส้นผม

  การจัดการเหล็ก

  ซื้อเลย

  ประโยชน์หลัก:

  1. Iron Bhasma ในอนุภาคขนาดเล็กช่วยให้ร่างกายดูดซึมธาตุเหล็กได้ตามธรรมชาติจากอาหารของคุณโดยไม่มีผลข้างเคียงใด ๆ
  2. อุดมด้วยวิตามินซีซึ่งช่วยให้ร่างกายดูดซึมธาตุเหล็กได้ดีขึ้น
  3. อุดมไปด้วยธาตุเหล็กแคลเซียมแร่ธาตุและสมุนไพรธรรมชาติ

  เฉลิมฉลองวันสตรีนี้ด้วยการเฉลิมฉลองเธอ นำการดูแลสุขภาพที่ถูกต้องและเป็นธรรมชาติมาให้เธอเพื่อให้แน่ใจว่าเธอมีความมั่นคงในการก้าวเท้า

  การทำสมาธิที่ยอดเยี่ยมและเป็นประโยชน์มากมาย

  เราทุกคนต่างแสวงหาบางสิ่งบางอย่างที่มากกว่าในชีวิตของเรา – ความสุขที่มากขึ้นสุขภาพที่ดีขึ้นความสำเร็จที่มากขึ้นและการเติมเต็มที่ลึกซึ้งยิ่งขึ้น บางคนอาจกำลังมองหาวิธีลดความเครียดและเพิ่มความสงบภายใน คนอื่นอาจต้องการเพิ่มศักยภาพทางจิตใจและประสบความสำเร็จในชีวิตมากขึ้น และอาจมีเพียงไม่กี่คนที่ค้นหาอิสรภาพและความสุขชั่วนิรันดร์ภายใน

  ที่นี่เรามีโปรแกรมโบราณที่ได้รับการตรวจสอบทางวิทยาศาสตร์ซึ่งเรียกว่า Transcendental Meditation (TM) เป็นเทคนิคง่ายๆสำหรับการพัฒนาแบบองค์รวมโดยนำเสนอแนวทางแก้ไขความท้าทายร่วมสมัยทั้งหมดที่บุคคลและสังคมกำลังเผชิญอยู่

  สมาธิล้ำเลิศคืออะไร?

  การทำสมาธิล่วงพ้นเป็นเทคนิคที่เรียบง่ายเป็นธรรมชาติฝึก 20 นาทีวันละสองครั้งขณะนั่งสบาย ๆ โดยหลับตา ไม่มีสมาธิไม่จำเป็นต้องควบคุมจิตใจในการฝึกเทคนิคนี้ ยิ่งไปกว่านั้นไม่มีการเฝ้าติดตามความคิดและไม่มีการ “พยายามทำให้ว่าง” จิตใจที่เกี่ยวข้องกับเทคนิค TM นอกจากนี้ยังไม่ต้องการการเปลี่ยนแปลงใด ๆ ในวิถีชีวิตหรือระบบความเชื่อเพื่อเรียนรู้เทคนิคนี้ ผู้คนกว่า 10 ล้านคนได้เรียนรู้ TM – ทุกเพศทุกวัยวัฒนธรรมศาสนาและวิถีชีวิต
  Maharishi Mahesh Yogi ได้แนะนำเทคนิคนี้ให้กับคนทั้งโลกในช่วงปลายทศวรรษ 1950 เพื่อช่วยให้ทุกคนเปิดเผยศักยภาพภายในอันกว้างใหญ่ที่มีบทบาทสำคัญในการประสบความสำเร็จและมีความสุขในชีวิตมากขึ้น

  เทคนิคการทำสมาธิล่วงพ้นช่วยให้จิตใจที่กระตือรือร้นของเราสามารถปรับตัวเข้าสู่ภายในได้อย่างเป็นธรรมชาติและเป็นธรรมชาติผ่านระดับความคิดที่เงียบกว่าจนกระทั่งเราได้สัมผัสกับระดับการรับรู้ของเราเองอย่างเงียบและสงบที่สุดนั่นคือสติที่บริสุทธิ์ – แหล่งกักเก็บความสุขความคิดสร้างสรรค์และสติปัญญาที่ไม่มีที่สิ้นสุด
  เมื่อเราฝึกฝนเทคนิคนี้เป็นประจำจะช่วยเพิ่มความสุขความฉลาดพร้อมกับความสำเร็จและความสมหวังในชีวิตประจำวันของเรา

  ประโยชน์ของการทำสมาธิล่วงพ้นคืออะไร?

  มีการศึกษาวิจัยทางวิทยาศาสตร์มากกว่า 650 ชิ้นโดย 400 ชิ้นได้รับการตีพิมพ์ในวารสารที่ได้รับการตรวจสอบโดยเพื่อนซึ่งจัดทำขึ้นที่มหาวิทยาลัยและสถาบันวิจัยกว่า 250 แห่งใน 30 ประเทศในช่วง 50 ปีที่ผ่านมาซึ่งเป็นเอกสารถึงประโยชน์ของการทำสมาธิล่วงพ้นในด้านศักยภาพทางจิต สุขภาพพฤติกรรมและสังคม

  เมื่อจิตใจสงบลงในระหว่างการฝึก TM ร่างกายจะได้รับสภาวะที่ไม่เหมือนใครของการพักผ่อนอย่างลึกซึ้งซึ่งจะสลายความเครียดที่ฝังรากลึกด้วยวิธีที่เป็นธรรมชาติซึ่งจะช่วยในการลด:

  – ความวิตกกังวล
  – อาการซึมเศร้า
  – ความดันโลหิตสูง
  – ความต้านทานต่ออินซูลิน
  – ภาวะป่วยทางจิตจากเหตุการณ์รุนแรง
  – สมาธิสั้น
  – OCD
  – ออทิสติกสเปกตรัมและโรคอื่น ๆ อีกมากมาย

  การวิจัยแสดงให้เห็นว่า TM ช่วยให้หัวใจแข็งแรงขึ้นเพิ่มภูมิคุ้มกันและลดอัตราการเข้ารับการรักษาในโรงพยาบาล นอกจากนั้นยังส่งเสริมอายุทางชีวภาพที่น้อยลงและปรับปรุงการแสดงออกของยีน

  TM ก่อให้เกิดการทำงานของสมองที่ไม่เหมือนใครแสดงให้เห็นถึงความเป็นระเบียบเรียบร้อยที่ยอดเยี่ยมซึ่งวัดโดย electroencephalograph เรียกว่า EEG ความเป็นระเบียบที่เพิ่มขึ้นเรียกว่า EEG Coherence การเชื่อมโยง EEG สูงมีความสัมพันธ์อย่างมีนัยสำคัญกับ:

  – เพิ่มความคิดสร้างสรรค์
  – ความสามารถในการเรียนรู้ที่ดีขึ้น
  – เหตุผลทางศีลธรรมที่สูงขึ้น
  – สติปัญญาที่สูงขึ้น (IQ)
  – พฤติกรรมทางประสาทน้อยลง
  – ผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนที่สูงขึ้น
  – ประสบการณ์ที่ชัดเจนยิ่งขึ้นของการมีสติสัมปชัญญะที่เหนือกว่า – สนามของปัญญาภายในทั้งหมดของเรา
  – และการทำงานที่มีประสิทธิภาพมากขึ้นของระบบประสาทของเรา

  TM ยังช่วยในการปรับปรุงหน่วยความจำเพิ่มความเป็นอิสระของสนามและความฉลาดของของเหลว ช่วยในการเพิ่ม Self Actualization ซึ่งนำไปสู่ความชัดเจนของจิตใจความมั่นใจและทักษะในการบรรลุเป้าหมาย นอกจากนี้การวิจัยยังแสดงให้เห็นว่า TM ช่วยในการพัฒนาสถานะที่สูงขึ้นของสติและการรู้แจ้ง – การพัฒนาจิตใจและสรีรวิทยาอย่างสมบูรณ์

  เมื่อเราเครียดน้อยลงและผ่อนคลายมากขึ้นเราสามารถให้ผู้อื่นได้มากขึ้น – ความสัมพันธ์ของเราจะสนุกสนานมากขึ้นโดยธรรมชาติมีความเข้าใจและความเห็นอกเห็นใจผู้อื่นมากขึ้น
  การศึกษาวิจัยชี้ให้เห็นว่าผู้ที่ฝึกฝน TM มีการปรับปรุงการทำงานและความสัมพันธ์ส่วนบุคคล ชื่นชมผู้อื่นมากขึ้น และความอดทนที่เพิ่มขึ้น เมื่อ TM ได้รับการสอนในเรือนจำจะเห็นได้จากการวิจัยว่ามีการลดความก้าวร้าวความเป็นปรปักษ์ทางวาจาและแนวโน้มในการทำร้ายและการกระทำผิดซ้ำในผู้ต้องขัง

  “ เราเปล่งประกายสิ่งที่เราเป็น” – เมื่อเรารู้สึกถึงความสงบความสุขและความสงบภายในมันจะกระจายไปรอบ ๆ โดยธรรมชาติ
  การศึกษาทางวิทยาศาสตร์หลายชิ้นแสดงให้เห็นว่าเมื่อคนกลุ่มใหญ่มากกว่า 1% ของประชากรในพื้นที่ใด ๆ ปฏิบัติตาม TM จะเพิ่มแนวโน้มเชิงบวกตามธรรมชาติและลดแนวโน้มเชิงลบในพื้นที่นั้น ๆ ปรากฏการณ์นี้เรียกว่า –ผลฤษี.

  เมื่อกลุ่มต่างๆฝึกฝน TM และเป็น Advance Programs (รากที่สองของหนึ่งเปอร์เซ็นต์ของประชากรในพื้นที่ที่กำหนด) ก็เพียงพอที่จะลดอาชญากรรมรุนแรงการฆาตกรรมผู้เสียชีวิตจากการจราจรการเสียชีวิตจากอุบัติเหตุอื่น ๆ การเสียชีวิตจากยาเสพติดการตายของทารกและความสงบสุขที่เพิ่มขึ้นใน สังคม – ตามที่บันทึกไว้ในหลายพื้นที่เช่นเลบานอนกัมพูชาสหรัฐอเมริกาเนเธอร์แลนด์ ฯลฯ ผ่านการศึกษาวิจัยหลายชิ้นซึ่งเรียกว่า ขยายผลของฤษี.

  “ รดน้ำรากเพื่อให้ได้ผล” – เช่นเดียวกับการรดน้ำรากบำรุงลำต้นกิ่งก้านใบผลไม้และดอกไม้การทำสมาธิล่วงพ้นจะช่วยบำรุงชีวิตโดยรวมทั้งจิตใจร่างกายพฤติกรรมและสังคมโดยการทำให้พื้นฐานของชีวิตมีชีวิตชีวา -Transcendental Consciousness ในการรับรู้และพัฒนาสถานะที่สูงขึ้นของจิตสำนึกและโลกที่กลมกลืนมีสุขภาพดีและสงบสุขมากขึ้น

  การทำสมาธิเหนือระดับเรียนรู้จากครูที่ได้รับการรับรอง สำหรับข้อมูลเกี่ยวกับวิธีการเรียนรู้ TM คลิกที่ลิงค์ด้านล่าง:
  https://indiatm.org

  https://www.tm.org/choose-your-country

  ความคิดเห็นจะได้รับการอนุมัติก่อนที่จะแสดง